Estàs aquí

Trobada de Taizé a Rotterdam

(Marina Rodríguez i un grup d’U.L. i E.I. del Casal Loiola) Enguany són els Països Baixos que ens obren les seves portes per fer realitat la peregrinació de confiança a través de la Terra que ens proposen els germans de la comunitat de Taizé. Ens obren les portes literalment i som milers de joves que ens allotgem a diferents famílies de Rotterdam i rodalies.

El primer dia, a l'acollida on reben a tots els grups ens van introduir a aquesta confiança que es començarà a viure amb l'inici de la relació amb la família que ens pertoqui, de la qual no en sabem res. Les famílies desconeixen també qui seran els joves que s'allotjaran a casa seva, però l'Esperit és el de superar les petites pors i compartir aquesta experiència amb petites converses els vespres abans d'anar a dormir.

Nosaltres som un grup de catalans de Barcelona que vivim aquests dies amb especial il·lusió, pelfet que per a nosaltres és important conèixer testimonis de fe de persones d'arreu d'Europa. Identificar-se amb altres pobles a través de la confiança en un Déu que estima i perdona. Tant les pregàries que es fan a les diferents parròquies, com les multitudinàries que es fan a la seu, segueixen la directriu de la reflexió del gemà Aloïs sobre l'alegria, que gira entorn la compassió i el perdó. Al nostre grup de joves hem coincidit en la bona rebuda d'aquesta crida a l'alegria cristiana, ja que és un tema que normalment havíem treballat poc a les nostres dinàmiques de creixement en la fe. Aquesta trobada internacional ens submergeix en la necessitat de perdó, com a font d'alegria en l'altre. Europa necessita convertir les seves ferides en confiança cap a les altres nacions. Conèixer la realitat d'una ciutat que va ser greument bombardejada durant la segona Guerra Mundial ens recorda la importància de treballar activament per la pau i la justícia. Els joves que s'han apropat a les pregàries d'aquests dies, s'han pogut sentir interpel·lats per la paraula "alegria", que lluny de ser una evasió dels problemes de la vida, permet mirar la realitat de front, fins i tot en el patiment, optar per l'alegria, hauria de ser optar per l'home, omplir-nos d'una compassió sense límit, segons ens recorda el germà Aloïs.

A la parròquia on hem anat a parar el nostre grup, els feligresos estan realment implicats en integrar-nos en les activitats que poden ser un punt de trobada entre les diferents nacionalitats: francesos, polacs, neerlandesos, romanesos, russos i una bona representació de casa nostra. Es tracta d'una parròquia protestant que pel que es pot intuir és bastant activa i de fet han ideat per a nosaltres activitats alternatives a les proposades des de Taizé, que normalment són preguntes entorn les meditacions de la Carta de Xile, escrita pel prior de la comunitat després de la recent trobada en l'esmentat país. Alguns exemples d'aquestes preguntes: "és important estar més atents al nostre estil de vida?", "crec en el perdó?", "faig distinció entre la persona i la falta que ha comès?". El nostre grup hem pensat que discutirem sobre aquestes preguntes en altres moments després de la trobada.

Hem estat contents d'estar aquí entre tanta gent (més de 20.000 joves), de començar aquest any que estrenem amb el ressó de les paraules del germà de Taizé: "en la lloança permetem que l'alegria ascendeixi en nosaltres, il·luminant l'instant. L'Esperit Sant diposita en nosaltres l'alegria de Crist ressuscitat al fos del nostre ésser. Aquesta alegria no està allà només quan tot és fàcil". Cadascú de nosaltres sap en quines ocasions l'alegria es converteix en el mitjà per ser testimonis.

Al recinte on s'organitzaven les pregàries i àpats hi havia, a més d'una capella reservada al silenci i espais per realitzar tallers (força nombrosos aquest any) que normalment giren al voltant de testimonis de cristians en situacions especials, reflexions dels germans de Taizé, música, aspectes importants de la història de la ciutat, etc. Nosaltres hem assistit a alguns d'aquests tallers, que es duien a terme arreu de la ciutat: un testimoni de joves cristians africans de Rotterdam amb cants de música negra, visita a la mesquita més important de la ciutat, passejada per la línia del bombardeig de la segona Guerra Mundial, testimoni de cristians relacionats amb el port de Rotterdam i visita a una reproducció real de l'arca de Noè i el testimoni de les germanes de la Mare Teresa de Calcuta que treballen a la ciutat.

Hem tancat l'any amb dues oracions molt importants i viscudes. Durant la tarda vem compartir la celebració de la llum, il·luminant amb les nostres petites espelmes tot l'espai de pregària com a símbol de la llum de Crist ressuscitat que tots portem a dintre i que estem cridats a irradiar. Després d'un sopar en família, gaudint de les darreres hores de l'any, hem encetat la nova dècada pregant per la pau. Des d'una mateixa ciutat, persones ben diferents, vingudes de llocs llunyans, hem entonat els nostres ja estimats cants meditatius de Taizé.

Us esperem a la propera estació d'aquesta peregrinació de la confiança a nivell europeu: Berlín!

Gelukkig nieuwjaar 2011!!

Font: Catalunya Religió (http://www.catalunyareligio.cat/articles/10733)

Etiquetat com a: