Estàs aquí

Diàleg entre J.I.González Faus i Pilar Rahola, "I si en parlem d'aquelles cartes?"

El passat 8 maig va tenir lloc al Casal una trobada entre el teòleg i jesuïta J.I. González Faus i la periodista, escriptora i ex-política Pilar Rahola. Vam convidar-los per parlar de les cartes que durant els dos últims anys s'havien dirigit en les seves respectives columnes de La Vanguardia sobre el ser o no ser creient avui en dia. Per a que en gaudiu, us deixem amb la gravació del que va ser una interessant i entranyable trobada i amb una crònica de l'Oriol Llop, a qui des d'aquí agraïm.

“L’amor ho pot véncer tot”

Va ser un d’aquests dies en què el Casal Loiola bull de gent i pels quals val la pena continuar participant de les seves activitats. Més de 300 persones van assistir al debat entre el jesuïta José I. González Faus i la periodista Pilar Rahola. Un creient i una no creient compartint les raons personals i teològiques de creure i no creure en Déu.

“Vist l’horror de l’holocaust, jo no puc creure en Déu”, deia Rahola. “Per què Déu permet que jo hagi viscut en una bona família i una nena d’Afganistan sigui víctima dels talibans?”, continuava. “Déu ha donat plena llibertat als homes i dones per a la creació i govern del món. No som titelles d’un teatre dirigit per Déu”, li responia González Faus. “En som els responsables”. I així, durant quasibé dues hores.

Les anècdotes personals van marcar molt el debat i l’emoció i sinceritat dels ponents és d’elogiar. Les diferències van quedar pal.leses: un té plena confiança en el missatge transformador de Jesús i fa un rotund pas de fe, mentre l’altra conviu en el constant dubte d’assumir que hi ha coses que no pot explicar des de la racionalitat de la que parteix.

“Em podries definir Déu?”, va preguntar una de les assistents. “Déu és amor”, va contestar González Faus. “Doncs l’amor ho pot véncer tot”, asseverava Rahola uns minuts abans. Aquesta en va ser la coincidiència. Creients o no creients, per sobre de tot, bones persones, repartint estimació i compromís per construir un futur millor per als nostres fills.

Gràcies a tots els assistents, gràcies a tothom qui va participar de l’organització i gràcies als ponents per compartir amb el Casal la seva immensa sabiesa.