Estàs aquí

Creixent en hospitalitat I Fundació Migra Studium

7 de Juny de 2020

Continuem creixent en hospitalitat

Des del 13 de març moltes de les activitats que la Fundació Migra Studium van quedar aturades degut al confinament decretat per les autoritats. Durant aquests dos mesos l’entitat ha focalitzat els esforços en mantenir el contacte amb les persones vinculades als projectes, majoritàriament persones migrades en situació administrativa irregular. Aquest contacte durant el confinament ens ha servit per a constatar dues realitats:

 -  Les persones que ja vivien una situació de vulnerabilitat han patit el confinament d’una forma extrema. Alguns exemples són: la manca d’una llar segura o haver de compartir-la amb moltes persones que no necessàriament són la família pròpia; acabar dormint al carrer; la manca de recursos econòmics per a cobrir les necessitats més bàsiques (alimentació, higiene…) per haver perdut les seves fonts d’ingressos; o la impossibilitat de tenir accés a connexions que permetin mantenir els vincles i les relacions. Aquestes són les situacions de moltes de les persones que contacten amb Migra Studium cada dia.

 -  Les conseqüències de la crisi econòmica obligaran a moltes persones a viure en condicions molt pitjors que les que tenien prèviament. Tothom tindrà dificultat per trobar feina i això afectarà  desenes de milers de persones migrades amb permisos de residència temporals que caducaran en cas de no poder aconseguir una feina. Sembla que hi haurà ajudes i recursos socials públics per a pal·liar les situacions de manca d’ingressos, però les persones en situació irregular no hi podran accedir.

Davant d’aquesta realitat, la Fundació Migra Studium ha buscat noves maneres de treballar per la dignitat i els drets de les persones migrades més vulnerables. Una d’aquestes novetats és la Comunitat Arrupe, un nou espai que amplia la  Xarxa d’Hospitalitat de Migra Studium, fins ara formada per famílies i comunitats, que des dels seus inicis, fa 2 anys i mig, ha fet possible l’acollida de 63 persones migrants i sol·licitants d’asil. Són vàries les famílies de l’Associació d’Antics Alumnes Sant Ignasi que han fomat i forment part d’aquesta Xarxa.

La Comunitat Arrupe neix a Sant Cugat del Vallès (al Casal Arrupe, un espai cedit per la Companyia de Jesús i del que podem disposar gràcies al Casal Loiola) i esdevé la primera comunitat d’hospitalitat acompanyada per Migra Studium. Les comunitats d'hospitalitat són espais d’acollida en els que es comparteix la vida en un ambient familiar i sempre acompanyat, permetent que la persona acollida (sol·licitants d’asil o persones migrades vulnerables) sigui la protagonista del seu procés.  

A la Comunitat Arrupe ara mateix hi conviuen 5 persones, el Karim de Costa d’Ivori, el Gustavo de Colòmbia, el Camara del Senegal, l’Alí i l’Oussama del Marroc (amb la previsió que hi pugui haver fins a un màxim de 10 persones). Ho fan acompanyats d’un grup de voluntaris i voluntàries que ajuden a fer d’aquest espai una llar i una comunitat àmplia i diversa.

Com a part del procés per fer aquest espai més habitable hem començat un hort, d’on esperem poder abastir-nos d’hortalisses. El treball compartit en aquest espai, fa néixer en menys de dues setmanes un camp ple de promeses on abans només hi creixien males herbes, símbol dels vincles entre nosaltres que fan possible la vida.

A Migra Studium creiem que, avui, la realitat ens empeny a seguir creixent en hospitalitat i acollida, per això, a les properes setmanes inciarem una campanya amb dos objectius: d’una banda, cercar famílies hospitalàries que se sumin a la Xarxa que ja existeix, disposades a acollir durant 3 mesos a una persona acompanyada per Migra Studium; de l’altra, cercar recursos econòmics per a sostenir la Comunitat Arrupe, garantint l’acollida de les persones que ara hi viuen i de les que viuran al llarg del 2020.

Equip de Migra Studium

Per saber sobre el projecte d’hospitalitat de Migra Studium: www.hospitalaris.org

Per col·laborar econòmicament amb Migra Studium: La Caixa ES71 2100 0546 0702 0023 5819  - BBVA ES31 0182 6035 4202 0150 2765