Estàs aquí

Quaresma | Reflexions i pregàries per compartir en aquest temps

Des de l'equip de litúrgia hem pensat viure la Quaresma preparant-nos cap a la Setmana Santa amb pregàries setmanals. Aquestes pregàries seran textos que triaran diferents persones del Casal i que els han inspirat en la seva pregària en algun moment.

Ho enviarem pels mitjans habituals. A l’hora de les peticions a la missa es podrà comentar. 

 

1a setmana


Aquesta setmana ens ofereix la reflexió l’Esteban Martínez, del grup Fòrum 2012
Dios se hizo hombre en la persona de Jesús. Cuando pienso en Dios me es más fácil imaginarme a Jesús que se hizo hombre de carne y hueso como nosotros. Jesús tuvo una familia, jugó como niño y aprendió de sus padres y maestros, como todos los niños probablemente tuvo momentos felices y también tristes. Cuando Jesús pasó a la vida pública, nos enseñó con su ejemplo que podemos releer en los evangelios. Jesús fue el modelo de persona al que Dios nos llama.

En esta oración de Gabriela Mistral, una escritora chilena del siglo pasado que ganó el Premio Nobel de Literatura, se hace concreto lo que Dios-Jesús puede significar para cada uno. La escritora nos muestra un hilo de detalles palpables, nada teóricos, humanos, cercanos, sencillos, en los que probablemente cada uno hemos podido sentir individualmente a Jesús.

Solo sé cómo se llama

Que si nació hoy, que si nació ayer, que si nació aquí, que si nació allá.
Que si murió a los 33, que si murió a los 36, que cuántos clavos, que cuántos panes y pescados.
Que si eran reyes, que si eran magos.
Que si tenía hermanos, que si no tenía.
Que dónde está, que cuándo vuelve.

Yo lo único que sé es que...

A mí me tomó de la mano cuando más lo necesitaba.
Me enseñó a sonreír y agradecer por las pequeñas cosas.
Me enseñó a llorar con fuerzas y dejar ir.
Me enseñó a despertarme saludando al sol y a acostarme con la cabeza tranquila. A caminar muy lento y muy descalza.
Me enseñó a abrazar a todos y a abrazarme a mí. Me enseñó mucho, me enseñó todo.
Me enseñó a quererme con ganas. A querer a quien tengo al lado y a darle la mano.
Me enseñó que siempre me está hablando en lo cotidiano, en lo sencillo, a manera de mensajes y que para escucharlo, tengo que tener abierto el corazón.
Me enseñó que un gracias o un perdón lo pueden cambiar todo.
Me enseñó que la fuerza más grande es el amor y que lo contrario al amor es el miedo.
Me enseñó cuánto me ama a través de 1.000 detalles.
Me enseñó que los milagros sí existen.
Me enseñó que si yo no perdono, soy yo quien se queda prisionera; y que para perdonar, primero tengo que perdonarme.
Me enseñó que no siempre se recibe bien por bien pero que actúe bien a pesar de todo. Me enseñó a confiar en mí y a levantar la voz frente a la injusticia.
Me enseñó a buscarlo dentro y no afuera.
Me deja que me aleje, sin enojarse. Que salga a conocer la vida. A equivocarme y aprender. Y me sigue cuidando y esperando.
Hasta me dejó aprender de otros maestros sin ponerse celoso; porque es de necios no escuchar a todo el que habla de amor.
Me enseñó que solo estoy aquí por un tiempo, y solo ocupo un lugar pequeño.
Y me pidió que sea feliz y viva en paz, que me esfuerce cada día en ser mejor y en compartir su luz conociendo mi sombra.
Que disfrute, que ría, que valore, y que Él siempre va a estar en mí...
Que, aunque dude y tenga miedo, confíe, ya que esa es la fe, confiar en Él a pesar de mí...

Se llama Jesús...
Gabriela Mistral

En el evangelio del próximo domingo, Jesús es tentado en el desierto. El desierto es la nada, lo inhóspito; pero también, el sitio que permite el encuentro con uno mismo. El desierto es reflejo de desolación, pero también fuente de consolación. En el desierto, Jesús se enfrenta a las tentaciones como hombre, no con milagros divinos; nos da así un ejemplo de vida a seguir que podemos alcanzar. Jesús fue un personaje histórico, que transcendió a su tiempo, que creó una religión en la que se ha basado la cultura de la sociedad, pero también es el Dios. Es histórico y es actual, es extraño y a la vez íntimo. ¿Quién es Jesús para mí? ¿Cuáles son mis desiertos? ¿Cuáles mis tentaciones? ¿Cómo puedo cumplir la misión que Dios me ha dado?

 

2a setmana

Aquesta cop és la M.Àngels Melgosa, que alguns coneixeu de l’etapa en la que va formar part de l’equip d’acompanyament de joves del Casal Loiola. Actualment viu al barri de Can Puiggener, a Sabadell, formant part de la Fraternitat Santa Maria de Togores

Avui a la primera lectura del llibre del Gènesi, tenim un relat conegut: el sacrifici d’Isaac. D’entrada és un text que ens tira enrere i que, si més no, genera interrogants sobre el seu significat i la interpretació creient que suggereix. De quina mena de Déu ens parla? un Déu sàdic, que demana sacrificar el fill únic? un Déu capritxós, que posa a prova el seu fidel, sotmetent-lo a proves inhumanes per desdir-se’n a darrera hora?

Veiem Abraham, el qui en diem el pare en la fe. Abraham obeeix Déu perquè és un home de fe i perquè escolta. També a l’evangeli veiem com Déu encomana als deixebles que acompanyen Jesús que l’escoltin. Em pregunto jo d’entrada: què em diu avui el Senyor? quina és la seva veu per a mi? a quina muntanya em demana que l’acompanyi?

El relat del Gènesi és punyent: veiem com Abraham no plany el seu fill Isaac, de la mateixa manera com Déu Pare no plany el seu Fill Jesús, com ens diu sant Pau en la carta als Romans. El moviment d’ambdós pares és el de l’abandó, aparentment sense reserves. Coincideixen en l’actitud de la confiança i en una generositat heroica d’entrega. Penso que això només es pot entendre des d’un amor molt més gran, misteriós però abassegador. Perquè només des d’un major amor es pot acceptar el despreniment del que més estimes. L’obediència dels homes lliures només pot ser a l’amor.

Els deixebles de Jesús han fet un petit tast d’aquest amor transfigurat. Déu mateix reconeix Jesús com a fill i l’escena ens presenta la síntesi de l’antic i del nou testament, amb uns personatges que enllacen el pla de salvació fins a Jesús. Segueix el misteri.

La nostra temptació pot ser llavors com la dels deixebles que acompanyen Jesús: “Rabí, que n’estem de bé, aquí dalt. Hi farem tres cabanes”. La temptació ben humana, de retenir l’amor, de voler-lo encaixonar, de voler-lo posseir. Ens costa d’entendre que en realitat només tenim allò que donem. Un cop “regalat”, Abraham recobra el fill de la promesa, i el Pare ens promet la vida eterna on gaudirem per sempre de la seva presència. Hem de fer un salt. El salt a la fe a un amor cada cop més gran.

Per a veure el Ressuscitat, abans haurem d’acompanyar-lo a Jerusalem. Per a gaudir de la presència de Déu haurem d’estar disposats a seguir-lo fins a la Creu. L’amor sempre és més gran, i creix en la mesura que el donem. I aquest amor boig només es pot entendre des de la gratuïtat total. Acceptar de perdre-ho tot per guanyar-ho TOT.

La pregària de l’abandó de Charles de Foucauld, penso que ens pot ajudar a sintetizar tot aquest recorregut amorós. M’acompanya des de fa anys i m’ajuda a adreçar-me a Déu com a Pare i a disposar-me per acollir la seva voluntat en acció de gràcies. A la meva comunitat la resem cada setmana abans de començar la nostra reunió comunitària. En fem una variació, recitant-la en plural, i invocant l’acció de l’Esperit en actitud d’escolta obedient. Espero que us ajudi!

 

Pregària de Charles de Foucauld

Pare, em poso a les teves mans.

Fes de mi el que tu vulguis.

Sigui el que sigui, te’n dono gràcies.

Estic disposat a tot.

Ho accepto tot,

amb tal que es compleixi la teva voluntat

en mi i en totes les teves criatures.

No desitjo res més, Pare.

T’encomano la meva ànima,

te la dono, amb tot l'amor que sóc capaç,

perquè t’estimo i necessito donar-me,

posar-me a les teves mans sense mesura,

amb una infinita confiança,

perquè tu ets el meu Pare.