Loiola Express
Juliol de 2014
Si no veus bé el Loiola Express, fes clic aquí (o bé entra a www.casalloiola.org)
“...Estrenem fundació. Res canvia, però tot pot canviar...”
 Barcelona, 19 de juny 2014
  
Estimats amics i amigues,
 
L'any 2006 vam iniciar un procés d'obertura del Casal Loiola cap a la societat en general, i en concret, cap al barri de l’eixample. Des de llavors són diversos els símbols que han marcat aquesta etapa fins avui.
 
El primer: el canvi de les portes exteriors. Les portes del casal van deixar de ser opaques per passar a ser transparents. Les portes que ens protegien de l’exterior són ara unes portes que, des de dins ens conviden a sortir i, des de fora conviden a entrar. Volem que el casal s’ompli de nova llum, que sigui un casal obert i ple de vida. A continuació es va instal·lar la secretaria a la planta baixa, amb vocació d'obertura i servei i, des de llavors, el casal està obert pels matins i les tardes. També des d’aquell moment, hem comptat amb una persona contractada per coordinar totes les activitats que es duen a terme des del casal. Per últim, i no per això menys important, s'inicien les eucaristies conjuntes dels dissabtes: compartir la taula del Senyor setmana rere setmana ha afavorit que fos Ell qui anés construint comunitat que comparteix la mateixa taula.
 
El segon símbol: la incorporació de nous grups i comunitats a la casa: l'esplai CIM, Tornar a Creure, la comunitat de Germanor, la coral Twocats pel Gospel,... sempre mantenint l'esperit del Casal que busca el creixement humà i espiritual dels seus membres i mantenint la nostra línia d'inspiració ignasiana com a marc de referència.
 
El tercer símbol: l'ampliació de la planta baixa per oxigenar l'entrada i la sortida de la reeixida eucaristia del dissabte que ens nodreix i impulsa cada setmana.
 
El Casal s’obre definitivament quan el grup de Voluntariat Loiola posa en marxa dos projectes socials al barri de l'eixample a través del  reforç escolar a nens amb dificultats -"Tu pots"-, i la visita a domicili de persones grans que viuen soles -"Amb tu". Ser acollidors i sentir-se acollits.
 
He remarcat les obres exteriors, que no són més que la part visible de quelcom que s’està movent a un nivell més profund que ens està transformant i està contribuint a transformar el nostre entorn.
 
Però encara hi ha més. El passat dia 16 de maig va succeir quelcom molt important per al Casal Loiola, i  m'agradaria compartir-ho amb tots vosaltres. Un grup de membres del casal (laics i jesuïtes) que actualment estem realitzant el nostre servei en ell, vam signar finalment els estatuts de la que ja és una nova personalitat jurídica:  a partir d'ara, el nostre estimat Casal Loiola és La Fundació privada Casal Loiola P. Martí Tusquets, sj. És un símbol més, però molt important. Un canvi que vol reflectir el sentir dels qui habitem aquesta casa per treballar conjuntament per un projecte comú, que va més enllà de les nostres pròpies comunitats.
 
Ara és moment d'agrair. A tots els Jesuïtes que ens han acompanyat en el camí durant tants anys i que ja no són entre nosaltres, però que sens dubte ens han marcat significativament en èpoques importants de la nostra trajectòria personal: Joan Martí Tusquets, Francesc Padrosa, Ignasi Salvat, Lao Balanzó, Pere Galofré, Jordi Ginestà, P. Batlle, P. Paris, P. Verges, P. Bassols, P. Jiménez. Però també a tants Jesuïtes que ens acompanyen en l’actualitat i que no anomenaré per no deixar-me a ningú. També és moment d'agrair a les religioses del Sagrat Cor, de la Companyia de Maria que donen el testimoni de donació radical al Senyor. No volem oblidar, tanmateix, la generositat de tants i tantes de vosaltres que  voluntàriament doneu part del vostre temps per transmetre la fe als joves, per acompanyar persones, parelles i grups, animar  les eucaristies, fer voluntariat intern i extern, etc, etc.

Les nostres comunitats acumulen històries centenàries. El Casal Loiola té gairebé 25 anys d’història. Són moltes les persones amb les que hem compartit, moltes les experiències viscudes, molta la
 
La foto del mes
Moment de la signatura per a la constitució de la Fundació

vida i testimonis viscuts, molts els compromisos adquirits envers la nostra vida. Tot això queda al nostre interior. Però no per a la nostra autocomplaença, sinó per seguir sortint a la intempèrie, per seguir buscant, trobant i seguint Jesús en i amb els nostres germans. Comencem una nova etapa. Un nou futur.

La nova fundació és l'excusa perfecta per donar al Casal un nou impuls. La societat demana a crits noves formes de fer les coses, que  ens qüestionem el nostre món social, econòmic i polític. Necessitem nous horitzons i nous paradigmes. El que exigim als altres en altres esferes de la vida social i política, també ens ho hem d'exigir a nosaltres. Tenim nous reptes. També el Casal Loiola ha de ser un agent del canvi. La fundació és el començament d'una nova etapa que afrontem amb il·lusió. El nostre passat, la nostra història, ens ha d'ajudar a construir un nou futur amb força, sense quedar-nos ancorats i sense por al que vindrà.
 
De moment, tenim el projecte del Casal 2017 en què vàrem participar més d'un centenar de persones. Aquest projecte ens marca el rumb per treballar en cinc àmbits:
• Vida comunitària. Com seguir creixent en la fe i el servei? Com acollir a persones que busquen?, Com conciliar els ritmes, els nivells de profunditat, però alhora sentint-nos cada vegada més una comunitat única?

 
• Joves. Els joves han estat, són i seran l'eix fonamental i la nostra prioritat. Necessiten hores d'acompanyament, de formació, d'espai per créixer, per fer i desfer, ser autònoms i responsables. Un espai seu per donar i rebre.
 
• Compromís social i eclesial. Formació, potenciació de l'acció social al barri i fora d'ell,  col·laboració en les plataformes diocesanes, grups de treball professional.
 
• Formació pastoral i teològica. Hem d'estar preparats com a laics. Estem davant l'Església dels laics. I alhora hem de tenir un rumb que orienti les nostres línies de futur a través d'un "comitè del sentit".
 
• Gestió. I, finalment, tenim el repte de la sostenibilitat econòmica, de millorar els processos i circuits, de la comunicació interna i externa i d'una major i millor adequació dels espais per sentir-los com a propis.
 
Estrenem fundació. Res canvia, però tot pot canviar.
 
Us animo a que, entre tots, estrenem noves il·lusions i iniciatives perquè en aquest temps de Pentecosta, ajudats per la força de l'Esperit Sant, siguem capaços d'anar més enllà i oferir a la societat de Barcelona una altra forma de fer una Església que és sensible a les inquietuds socials, però que també prega en silenci i revisa la vida per construir una societat en què imperi el bé comú per sobre dels  egoismes individuals.
 
Tenim nous reptes. Gràcies per la teva dedicació i entusiasme. Comptem amb tu per seguir sent companys de Jesús.
 
Una forta abraçada i bon estiu!
 
Juan Mezo
No t'ho pots perdre
Missa celebració de Sant Pere Claver - Inici de curs
dimarts 9 de setembre a les 19:30h
Inauguració del curs a l'església del Sagrat Cor de Jesús (C. Casp, 27)  
Anota a l'agenda
Visita la nostra agenda on hi trobaràs tota la informació respecte el que es va fent dia a dia al Casal Loiola.
Tens temps pels altres?
Visita la borsa de voluntariat on hi trobaràs les demandes de voluntariat que ens feu arribar al Casal Loiola.

 
La nostra llibreria
Sandra Buxaderas (2013). Com viure Jesús en Família. Pòrtic.
La figura de Jesús continua sent un model de vida a seguir per a una multitud de persones. El seus valors, de solidaritat, justícia i amor, interpel·len encara avui. Com es pot convidar els nens a seguir una persona que va viure fa dos mil anys? Té sentit parlar del fuster de Natzaret en el món dels videojocs i d'Internet? Sandra Buixaderes ha conversat amb quinze families d'avui que ens expliquen com han compartit la seva experiència cristiana amb fills de totes les edats. Algunes van a missa regularment, d'altres no, i algun dels pares ni tan sols és religiós, però cada una de les parelles s'esforça a transmetre els valors de l'Evangeli. El lector coneixerà de prop les diverses maneres que pares i fills tenen de convidar Jesús a casa per tenir una vida més plena i superar situacions adverses. El seu testimoni pot servir d'inspiració per viure Jesús més intensament a la pròpia família.
Si ho vols, pots comprar aquest llibre a la secretaria del Casal.
Qui és qui? 
Anna Santiago | Coordinadora del curs de VOLPA Catalunya

Qui ets i a què et dediques? 
Sóc l'Anna Santiago, educadora a la Fundació Salut Alta de Badalona (ara estem en plena campanya per les colònies d'estiu!) i coordinadora del curs de Volpa Catalunya. Aquest és el darrer any que coordino el curs després de quatre anys dedicant-m'hi. El curs de Volpa (Voluntariat Pare Arrupe) es fa quinzenalment els dissabtes al matí al mateix Casal i va destinat a les persones que volen fer un voluntariat social a Llatinoamèrica durant dos anys. Val molt la pena!

Què fas al Casal Loiola? 
Actualment coordinar el curs de Volpa, però els meus inicis amb el Casal Loiola estan lligats al voluntariat de la Parròquia Mare de Déu de Bellvitge. Fa 13 anys em van oferir ser monitora de les colònies i allà vaig descobrir la meva vocació com a educadora social i un munt d'amics que parlaven de Casp, Sant Ignasi i el Casal Loiola, tot nou per mi que sóc de Sant Cugat. Gràcies a conèixer-los en el moment i el lloc adient vaig poder donar sortida a la meva inquietud de trobar un nou grup de fe després de molts anys a la Parròquia de Sant Cugat i vaig anar a petar a Universitaris Loiola, a les misses de dissabte, on vaig viure i veure com creixia la meva fe en Déu. L'essencial d'un mateix no només no s'ha de perdre, sinó cal buscar-ho constantment, sempre envoltats de bona gent. 

Al poc d'haver acabat universitaris vaig sentir que el meu camí havia de passar per fer un voluntariat de dos anys a Llatinoamèrica i em van parlar de Volpa, vaig fer el curs i vaig estar dos anys a Guayaquil, Equador, una gran experiència! El sentiment de pertinença a Volpa al tornar va fer que entrés a formar part de l'equip i no deixar-ho fins el curs que ve que m'espera un nou canvi de rumb!

Que és el que et fa vibrar? 
La gent que és pels altres, inquieta, lluitadora, forta, servicial, tendra, agraïda, amb curiositat, que valora i creu en l'ésser humà, en el sentit de justícia i de llibertat, la gent que s'il·lusiona i sap gaudir de la vida al costat dels altres.

Un somni pel Casal? 
Que tota la gent que passi per alguna de les activitats del casal s'emporti quelcom que els ajudi a estimar i ser millors persones cada dia.

Alguna anècdota que t’hagi passat al Casal 
No se m'acut una en concret, però m'han passat pel cap un munt de moments d'Universitaris amb la gent del meu grup i dels grups més propers, les misses joves de dissabte, un cap d'any, pregàries, estones a l'altell, un grapat de bones converses, actes en contra de la Guerra d'Iraq (el tanc de la pau, les manis, l'acampada), teatre, cinema, sopars, sessions i sessions de Volpa, preparar la Trailwalker i gent, molta gent, amics, que ara em veniu al cap, al cor i que sense cadascú de vosaltres jo no seria qui sóc, de ben segur.
Serveis permanents dels quals pots gaudir
Eucaristia - Cada dissabte a les 19.30h. 

Possibilitat de realitzar altres celebracions litúrgiques

Acompanyament i Exercicis Espirituals

Espais de pregària
 Voluntariat Loiola

Espais
 per a reunir-te amb el teu grup o comunitat. 

Biblioteca i sales per estudiar. 

Punt de venda de la llibreria Claret.

Casal Loiola 
C/ Balmes 138, 08008 Barcelona 
93 415 64 34 - de 17h a 22h de dl. a dv. 
info@casalloiola.org | www.casalloiola.org 

web Casal Loiola facebook Casal Loiola contacta Casal Loiola
Casal Loiola


Esteu subscrits per rebre informació del Casal Loiola. Si voleu deixar de rebre informació del Casal Loiola per a info@casalloiola.org, podeu sol·licitar-ho a través del següent enllaç: Donar-me de baixa 
Casal Loiola Balmes 138 Barcelona, Barcelona 08008 Spain
Email Marketing Powered by MailChimp