Estàs aquí

Història

El Casal Loiola va ser fundat l’any 1989. Es troba situat al carrer Balmes 138 de Barcelona. És un projecte de les Comunitats de Vida Cristiana (Congregació Mariana, CVX Fòrum Joves i la CVX Berchmans) i la Companyia de Jesús. Es va crear amb la idea de ser un espai de creixement humà i espiritual de les persones de cara a contribuir a una societat millor. La seva missió, molt ben arrelada, és la de convertir-se en una clara opció a la ciutat de Barcelona de la Pastoral de Joves i Universitaris

Ja des de les propies Comunitats en un principi, i després com a Casal, el treball amb els joves provinents bàsicament de les escoles de la Companyia principalment, ha estat el motor i la font de riquesa de procesos personals i comunitaris que han fet que al dia d’avui el Casal compti amb una important representació de grups nascuts d’aquesta missió, i que avui en dia encara es porta a terme des de Joves Loiola (JL) i des de Universitaris Loiola (UL). D’aquests procesos han sorgit també moltes de les persones que son membres d’Espai Ignasià i els Post UL.

Per altra banda, al llarg del anys, el Casal Loiola s’ha convertit en un lloc de trobada de diferents grups i comunitats que tenen l’espiritualitat ignasiana com a signe identitari en el seu creixement en la fe. Comunitats com CVX La Vinya, Galilea, Galofrins, Grup Germanor, Tornar a Creure, són alguns d’aquest grups. El Casal és també seu de la CVX Catalunya.

L'inquietud per l’acció social i l’ajuda als més necessitats va portar a la creació l’any 2009 del que avui és el Voluntariat Loiola, centrat en dos projectes de necessitat vital al barri i coordinats conjuntament amb l’Ajuntament de Barcelona, com son l’AMB TU (ajuda a la gent gran) i el TUPOTS (tasques de reforç escolar amb nanos amb dificultat de recursos ).

El 2007 el Casal va acollir un projecte d'esplai per als més menuts. L'esplai CIM ha contribuit i segueix contribuint a fer créixer la presencia de joves al Casal. Alguns dels seus membres han seguit el seu trajecte personal i espiritual al Casal a les diferent propostes que ofereix el mateix.

Tot plegat és fruit d’un procés de renovació del Casal que es va impulsar i implantar l’any 2007 i que sens dubte va ser l’origen del que actualmente és avui el Casal.

El Casal ha apostat sempre per la formació de les persones i és centre de tallers, cursos i seminaris de organització propia i també amb colaboració amb altres entitats de la Companyia com Cristianisme i Justicia o entitats afins a l’Esglesia com ACAT. També dona cabuda a entitats d’oci i musicals com els Twocats pel Gospel, Loiola Gospel Cor, la Coral d’antics alumnes ICI o la Coral Casp.

És l’any 2013 quan es planteja el que és avui el present i futur del Casal Loiola, el projecte #CASAL2017. On s’estableixen les linees a seguir i a treballar, definides en cinc eixos principals i les seves corresponents accions concretes a dissenyar:

  • Vida Comunitaria
  • Compromís Social i Eclesial
  • Formació
  • Joves
  • Gestió

El novembre de 2015 vam celebrar el 25è aniversari del Casal Loiola. Un any abans el 16 de maig de 2014 el Casal Loiola es constituia com a Fundació amb la denominació de “Casal Loiola Fundació Privada P. Joan Martí Tusquets, s.j.”

Avui en dia el Casal Loiola segueix sent una realitat viva, creixent i formadora en l’espiritualitat ignasiana i en el creixement personal de tots els seus membres i d’aquells que volen participar-hi.